Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saç ekimi operasyonları saçın dökülme tipine göre belirlenir. Saç dökülmesi tipleri ise saçın dökülme nedeniyle ilişkili olarak sınıflandırılır. Basitçe; erkek tipi saç dökülmesi, kadın tipi saç dökülmesi, doğuştan gelen bölgesel saç kayıpları, yanıklara bağlı saç kayıpları, kaza ve ameliyat sonrası oluşan izler, enfeksiyon sonucu oluşan bölgesel saç dökülmeleri, saç ve kıl koparma alışkanlığı olan psikolojik nedenlerle oluşan dökülmeler şeklinde sınıflandırılırlar.
Saç Ekimi İçin Ön Muayene Gerekir mi?
Saç ekimi yaptırmayı düşünenlerin bir estetik rekonstrüktif ve plastik cerrahi hekimine başvurmaları gerekir. Estetik cerrahi hekimin yapacağı ön muayene ile saç dökülmesinin nedeni, saç köklerinin alınacağı alan, saçın ekileceği alan belirlenir. Özellikle saç kaybının derecesine göre saç ekimi yapılacak alana uygulanacak saç kökü miktarı belirlenmelidir.
Saç Ekimi Teknikleri Nelerdir?
Saç ekimi için birden çok teknik uygulanmaktadır. Fue tekniği olarak bilinen Foliküler Ünite Ekstraksiyonu son yıllarda en yaygın uygulanan tekniktir. Neşter kullanılmadığı için dikil de atılmayan ve iz bırakmayan bu yöntemle bu yöntemle tek seansta 5.000- 18.750 saç teli ekilebilir. Özellikle az miktarda saç ekimi yapılacaksa bu yöntem tercih edilebilir. Genellikle de sadece şakak açıklığı olan kişilere, kaş, sakal, bıyık ekimi isteyenlere uygulanır.
Bir diğer saç ekimi tekniği ise Fut Tekniği adı ile bilinen Foliküler Ünite Transplantasyonudur. Kafa derisindeki bütün saçlar foliküler Üniteler adı verilen küçük demetler içinde bulunurlar. Cerrahi kesiler açılarak yapılan bir işlem olduğu için saçlı deri içinde kalan yara izleri bırakır. Ancak geniş dökülmelerde çok başarılı sonuçlar sunduğu için saç ekiminde en çok tercih edilen yöntemdir. Ağrısız bir tekniktir ancak cerrahi kesik atıldığı için dikiş atılır.
Saç ekimi operasyonu basitçe üç aşamadan oluşur: Saç köklerin alınması, ekilecek alanın belirlenmesi ve alana kanalların açılması, saç köklerinin açılan kanallara yerleştirilmesi. İşlem genellikle ense kökündeki saçların traş edilmesi ile başlar. Ardından saç kökünün alınacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve saç kökleri tek tek alınır. Saç ekiminin yapılacağı alan tekrar belirlenir ve saç köklerinin yerleştirileceği yuvalar açılır. Sonrasında alınan saç kökleri yuvalara yerleştirilir.
Saç Ekiminde Yaş Faktörü Önemli mi?
Saç ekimi için belirlenen bir şart yoktur. Ancak genellikle belirli bir yaşın beklenmesinde fayda vardır. Çünkü saç ekimi belirli bir planlama ile yapılması gereken bir işlemdir. Genç yaşlarda sınırlı bölgesel alanda meydana gelen dökülmeye müdahale edildikten sonra farklı bölgelerde dökülme görülebilir. Ayrıca 40’lı yaşlarda çoğunlukla saç dökülmesinin hızı yavaşlar. Bu nedenle, hastanın saç dökülmesinin durumuna göre saç ekimi için 40 yaş ve üzerini beklemek gerekebilir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi ve Saç Ekimi
Her 5 kadından birinde yaşlanma nedeni ile hormonsal değişimler sonucu, saç teli incelmesi ve saç dökülmesi görülür. Menapoz, akdeniz anemisi gibi demir eksikliği ile ortaya çıkan rahatsızlıklar, stres kadınlarda saç dökülmesinin önemli nedenleridir.
Kadınlarda genellikle baş tepe noktasında saç incelmesi ve dökülmesi görülür. İleri yaşlarda saç ekimi ile çözüm elde edilebilir.
Saç Ekimi Zararlı mıdır?
Saç ekimi cerrahi kesilerin enfeksiyon alması dışında bilinen bir risk içermez.
Saç Ekimi Operasyon Ne kadar Sürer?
Saç ekimi genellikle 3-5 saat süren bir uygulamadır. Yaklaşık 15 seans gibi periyodlarla uygulanır.
Saç Ekimi Fiyatı Ne Kadar?
Saç ekimi ön muayene olmaksızın fiyat verilmesi mümkün olmayan bir estetik cerrahi işlemidir. Saçın rengi, saç tipi ve kıl kökü özelliği, saçların sıklığı, kıl köklerinin alınacağı bölgenin yapısı ve daha birçok etmen saç ekimi operasyonunun fiyatını belirler.
Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi sonrasında gereken bakımı sağlamak saçlı derinin iyileşmesi için önemlidir. Genellikle operasyondan 3 gün sonra saçlar doktorun verdiği özel ürünlerle yıkanabilir. Burada operasyon sonrasın ortalama 10 gün boyunca saçı sadece 1 defa yıkamak gerektiği bilinmelidir. Saç kurutma makinesi yaklaşık 6 gün sonra ve soğuk üfleme ayarındayken kullanılabilir. İlk 5 gün saçı boyamak, sprey ve jöle kullanmak zararlı olabilir.
Saç ekiminden 10 gün sonra ekilen saçlar dökülmeye başlasa da ortalama 100 gün sonra yerlerinden daha gürleri çıkar.