cilt-genclestirme

Yüz Germe

İlerleyen yaş ile birlikte yüzümüzdeki değişiklikler vücudumuzun diğer kısımlarına göre daha belirgin ve göze çarpar bir hal almaktadır. Bu duruma sebep olan pek çok etken içerisinde yer çekimi, güneş ışınlarına maruz kalma, mimik kaslarının etkisi, yaşla birlikte yağ dokusunda görülen hacim azalması ve cilt yapısındaki değişiklikleri ilk akla gelenler olarak sıralayabiliriz. Tabiî ki burada yaşam tarzı, alkol-sigara tüketimi gibi alışkanlıklar ve genetik alt yapının etkilerini mutlaka hatırlamak gerekir.

Yüz gençleştirme işlemleri için başvuran hastalarımız genellikle, kendilerini daha aktif ve genç hissetmelerine rağmen yüzlerindeki değişimlerden memnun olmadıklarını ve hayata daha pozitif bir enerjiyle bakmak istediklerini ifade ederler. Bu hastalarımız kişisel farklılıklara göre değişmekle birlikte, genellikle yüzlerindeki kıvrımların derinleşmesinden, kırışıklıkların artmasından, yanaklarının çökmesinden, boyunlarında sarkma ve bantlar oluşmasından, yüz derilerinin ve bazı anatomik yapıların (kaşlar, ağız köşeleri vs) aşağı doğru yer değiştirmesinden şikâyetçi olurlar.

Yüz gençleştirme işleminde yukarıda bahsettiğimiz yaşlanmaya bağlı değişiklikleri ortadan kaldıracak şekilde, hastaya en uygun yaklaşım biçimi seçilerek, “yüz gençleştirme” prosedürünün tamamlanması ve daha enerjik, daha genç ve kendine güvenen, hayat dolu bir bakış ve yüz ifadesi elde edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu işlem için uygun bir hasta mıyım?

Yüzünde yaşlanmaya bağlı değişiklikler oluşan ve hayata daha enerjik, pozitif bakmak isteyen, operasyona engel ciddi bir sağlık problemi olmayan ve gerçekçi beklentilere sahip tüm bireyler yüz germe prosedürleri için uygun hasta olarak kabul edillir.

Yüz germe nasıl bir ameliyattır?

Yüz gençleştirme ameliyatları genel anestezi veya derin sedasyon altında lokal anestezi ile yapılır. Uygulanacak olan prosedüre göre yapılacak kesinin uzunluğu ve lokalizasyonu değişmektedir. Klasik yüz germe ameliyatlarında, saçlı deriden başlayıp kulak önü veya içinden aşağıya devam edip, kulak memesi civarından arkaya dönen ve saçlı deri içinde sonlanan bir kesi kullanılır. Sadece kulak önünde yerleşim gösteren kısa izli yüz germe ameliyatları ise günümüzde daha çok tercih edilmektedir.

Yüz germe ameliyatlarında yapılacak önemli olan diğer bir nokta ise, cerrahi yaklaşım şeklidir. Doç.Dr. Serkan Yıldırım yüz germe ameliyatlarında cilt ve cilt altı bağ dokusunu (smas) ayrı ayrı germeyi tercih eder. Bu yöntem teknik olarak zor olmakla birlikte, diğer yüz gerdirme tekniklerinden çok daha etkin ve kalıcılığı uzun sonuçlar elde edilir. Bazen yüz germe estetiği sırasında, gıdı ve boyundaki deformitelerin düzeltilmesi için çene altından yapılacak ikinci bir kesiye ihtiyaç duyulabilir. Tüm bu teknik detaylara operasyon öncesi sizin ihtiyaçlarınız ve cerrahınızın tercihi doğrultusunda, ayrıntılı bir muayene ile birlikte karar verilecektir.

Yüz germe ameliyatı ile birlikte başka prosedürler uygulanır mı?

Yüz germe ameliyatları, yüz gençleştirme prosedürünün sadece bir parçasıdır ve yüzü gençleştirmeye yönelik bütünsel bir yaklaşım, etkin, kalıcı ve hoş bir görünüm elde etmek için şarttır. Dolayısıyla yüz germe ameliyatı ek olarak çoğu zaman, göz kapağı estetiği, kaş kaldırma, liposuction (yağ emme), yağ enjeksiyonu, fraksiyonel lazer, kimyasal peeling gibi ek girişimlerin uygulanması gerekebilir.

Yüz germe ameliyatı sonrası dönem?

Yüz germe estetiği sonrasında, yüzünüz baskılı, yumuşak bir pansumanla sarılı olarak ve içeride olası kan birikmelerine engel olacak ince bir tüp ile ameliyattan çıkıyor ve bir gece misafirimiz oluyorsunuz. Ertesi gün dren dediğimiz ince tüpü çekerek ve gerekirse pansumanız yenileyerek sizi evinize gönderiyoruz. Bu dönemde yüzünüzde şişlikler ve morluklar olması yapılan prosedürün gayet normal bir sonucu. Bu şişlikleri ve morlukların en kısa sürede azalması için yapmanız gerekenler ve iyileşme döneminde dikkat edeceğiniz tüm hususlar size ayrıntılı olarak anlatılacaktır.

Sosyal yaşantıma ne zaman dönebilirim?

Bu noktada şişliklerin inmesi ve izlerin enaz görünür hale gelmesi önem kazanıyor. Kabaca 10 gün içerisinde şişliklerin önemli bir kısmı gerilemekte ve sosyal yaşantınıza dönebilmektesiniz ancak bu şişliklerin tamamen inmesinin aylar süreceği unutulmamalı ve bu dönemi endişe etmeden sabırla geçirmeli. İzler konusunda ise, yara iyileşmesinin doğal sonucu olarak, izlerin ten renginize dönmesi için 6 ay-1 yıl arası bir süre gerektiğini söyleyebiliriz, ancak bu ameliyatlarda dikiş alınmasına gerek kalmayacak şekilde gizli dikişler kullanıldığından, 10. günden itibaren sosyal yaşantınıza dönmeniz için tıbbi bir engel kalmamakta.

Yüz gerdirme ameliyatı riskleri nelerdir?

Her cerrahi prosedürde olduğu gibi yüz gerdirme estetiği genel ve yönteme ait özel riskleri bulunmaktadır. Bu riskler konusunda doktorunuz tarafından detaylı olarak bilgilendirileceksiniz. Dikkatli bir planlama ile ve konunun uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde, bahsedilen risklerin görülme olasılığının oldukça düşük olduğu unutulmamalıdır.