Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi – Çene Kırığı – Çene Tümörü

Plastik Cerrahinin önemli uğraş alanlarından bir tanesi olan “Çene Cerrahisi” alt ve üst çene lerin, her türlü kistleri, tümörleri, travmalara bağlı olarak gelişen kırıkları, gömülü dişlerin alınması gibi patolojiler ile ilgilenmektedir. Sıklıkla tekrarlayan travmalara veya dişlerin dizilimindeki bozukluklara bağlı olarak gelişen ağrılı ve kişinin günlük yaşam konforunu oldukça düşüren çene eklemi rahatsızlıklarıda yine ilgilendiğimiz hastalık grubu içerisinde yer alır.

Bu alandaki diğer önemli bir bölüm ise “Ortognatik Cerrahi” dir. Alt ve üst çenenin kapanma bozukluklarına sebep olan iskelet problemleri düzeltilerek, fonksiyon ve görünüm ideal duruma getirilir.

Çene cerrahisi adı altında gerçekleştirdiğimiz ameliyatları kabaca aşağıda özetlenmiştir:

-tüm çene kistleri

-gömülü dişler

-alt ve üst çenenin tümörleri

-alt ve üst çenenin kırıkları

-alt ve üst çenenin şekil bozuklukları

-çene kapanma problemleri

-çene eklemi rahatsızlıkları

Çene kırığı tedavisi ni kim yapmalıdır?

Çene kırığı tedavisi, diğer çene cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi kesinlikle Plastik Cerrahların uzmanlık alanı içerisindedir. Zaten yeni uygulama ile benimde içerisinde olduğum pekçok Plastik Cerrahi uzmanı Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi yandal uzmanlığı almaya hak kazanmıştır. Çene ve çevre dokuların anatomisine son derece hakim olan, bu bölgenin kırıkları, tümörleri, kistleri, doğumsal bozuklukları konusundaki tüm tedavi yöntemlerine hakim olan bilim dalı Plastik Cerrahi dir. Çene ameliyatı yapan bir cerrahın gerektiğinde kemik, kıkırdak doku ile çeneyi yeniden yapılandırması, yeri geldiğinde sinir onarımı yapabilmesi, damar dikebilmesi yani bir Rekonstrüktif Cerrahi nosyonuna sahip olması başarı için kaçınılmazdır.

Çene kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Çene kırığı tedavisi, çene kırığı nın yeri, oluş şekli ve kırığın durumuna göre farklılık gösterir. Ancak kabaca 2 temel tedavi yöntemi olduğundan bahsedebiliriz. Bunlardan bir tanesi kapalı yöntemle, alt ve üst çenelerin 2-4 hafta süre ile birbirine kenetlenmesi ve bu esnada kırığın iyileşmesi esasına dayanır. Genellikle kapalı, ayrışmamış ve çene kapanışını bozmamış kırıkların bu yöntemle tedavi edilebileceğini söyleyebiliriz. Çene kırığı tedavisindeki diğer yöntem ise kırığın mini plaklarla tedavi edilmesidir. Bu yöntemle kırık hattına bir kesiden ulaşılır, kırık uçları karşılıklı en uygun pozisyonda biraraya getirilir ve bu pozisyonun bozulmaması için titanyumdan yapılmış özel plak ve vidalarla tutturulur.