Dolguyla Burun Estetiği
Bu başlığı okuyanların “yok artık dolguyla burun estetiği mi olur ” dediklerini duyuyor gibiyim. Konunun yalnış anlaşılması ve işin uzmanı olmayan kimseler tarafından kötü uygulamalara maruz kalınmaması için bu yazımda konuya detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Konuya başlarken hemen ilk sorunuza cevap verelim: Evet dolguyla burun estetiği olur. Şimdi konunun detaylarına geçebiliriz.
Burun dolgusu yada dolguyla burun estetiği uygulaması nedir?
Burun dolgusu, estetik cerrahların yüzün çeşitli kısımlarında yüz gençleştirme ve ameliyatsız yüz estetiği uygulamalarında kullandıkları dolguların, burun bölgesinde kullanılmasına verilen isimdir. Yani aslında işlem bir yüz dolgusu uygulamasıdır ve ameliyatsız estetik uygulamaları içerisinde yer alır. Durum böyle olunca yüz dolgusu ile
ilgili tüm temel prensipler burada aynen geçerlidir.
Burun dolgusu için bilinmesi gereken temel yüz dolgusu prensipleri nelerdir?
İşlem ameliyatsızdır, genel anestezi gerektirmez, elde edilen sonuçlar geçicidir, uygulama yaklaşık 10-15dk. kadar sürer ve uygulama sonrası normal günlük yaşantıya devam edilir, herhangibir iyileşme süresine ihtiyaç yoktur.
Burun dolgusu uygulamalarında hangi malzemeler kullanılmaktadır?
Diğer yüz dolgusu uygulamalarında olduğu gibi, burun dolgusu içinde farklı tıbbi materyaller kullanılmaktadır. Bunların içerisinde tüm dünyada en yaygın olan ve en güvenilir olanı hyaluronik asit türevleridir. Çok farklı hyaluronik asit türevleri piyasada bulunmakla birlikte, hem ürünün kalıcılığının daha garantili olması hemde hasta güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması nedeniyle dünyanın en kaliteli hyaluronik asit türevlerini tercih etmekteyim.
Burun dolgusunun ortalama kalıcılığı ne kadar?
Kullanılan dolgu türü ve miktarına, kişinin biyolojik süreçlerine bağlı olarak dolgunun kalıcılık süresi 3-4 ay ile 12-18 ay arasında değişmektedir. Yani burun dolgusu ile 10-15 dakikada gerçekleştirilen ameliyatsız burun estetiği sonucu 18 aya kadar devam
etmektedir. Dolgunun etkisi geçtikten yani dolgu eridikten sonra dilenirse tekrarlayan uygulamalar ile elde edilen burun estetiği sonucu devam ettirilir. Veya hasta kalıcı bir sonuç isteyorsa, burun estetiği ameliyatı ile sonuç kalıcı hale getirilmiş olur.
Burun dolgusu ile neler yapılabilir?
- –Burun eğriliği tamamen giderilebilir veya hafifletilebilir
- –Burun ucu kaldırılabilir
- –Burun asimetrisi düzeltilebilir
- -Burun estetiği ameliyatı sonucu oluşan problemler giderilebilir
- -Burun dudak bileşkesi belirginleştirilebilir
- -Burun sırtı düzleştirilebilir
- -Burun alın ilişkisi düzeltilebilir
- -Burun kanadı çentiklenmesi düzeltilebilir
Tüm bu uygulamalar ve burada bahsedilmeyen diğer işlemler için, hastanın muayene edilmesi ve detaylı bir şekilde analiz edilmesi gereklidir.
Burun dolgusu ile burun fonksiyonları düzeltilebilirmi?
Çok ciddi nefes alma problemine sebep olan septum eğrilikleri, konka hipertrofileri, valv yetmezliği gibi anatomik problemlerin burun dolgusu ile giderilmesi mümkün değildir. Ancak burun dolgusu uygulamalarında valv açısının kısmi düzeltilmesine bağlı olarak nefes almada düzelme olduğunu belirten hastalarım olmuştur. Yani çok sık olmasada burun dolgusu uygulamalarında fonksiyonel düzelme beklenebilir.
Daha önce ameliyat edilmiş burunlarda burun dolgusu uygulanabilirmi?
Ameliyat sonrası istenilen sonuçların elde edilemediği vakalarda burun dolgusu uygulamaları ile problemlerin çözümü mümkündür. Böylece tekrar ameliyat olmak istemeyen hastalarda basit bir uygulama ile problem çözülmüş olur.
Burun dolgusu uygulamasında ağrı olurmu?
İşlemde kullandığımız dolgu içerisinde anestezik madde bulunmaktadır. Ayrıca işlem öncesinde anestezik krem uygulaması ve işlem sırasında özel soğutucu uygulaması ile işlemin ağrısız olması sağlanmaktadır.
Burun dolgusunun yan etkileri nelerdir?
Yüz dolgusu uygulamalarının tüm olası yan etkileri burun dolgusu için de geçerlidir. Allerjik reaksiyon, kanama, enfeksiyon, granülom oluşumu bu komplikasyonlar içerisinde yer alır. Burada bilinmesi gereken önemli husus, tecrübeli ellerde ve uygun şekilde kullanıldığında, komplikasyon oranının yok denecek kadar düşük oranlarda olduğudur.
Burun dolgusu kim tarafından yapılmalıdır?
Burun dolgusu kesinlikle burun anatomisi ve burun estetiği konusunda tecrübeli bir estetik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Kalıcı burun dolgusu varmıdır?
Burun dolgusu için kalıcı yada uzun süre erimeyen ürünlerin kullanılması sakıncalıdır. Bu ürünlerin kullanılması telafisi son derece güç hatta imkansız sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle burun dolgusu için kullanılan ürünün eriyebilen bir ürün olması ve mutlaka bilinen bir dolgu markasının tercih edilmesi son derece önemlidir. Piyasada ne olduğu bilinmeyen ürünlerle ilgili olarak söylenen 5 sene- 10 sene kalıcılık sürelerine itibar edilmemelidir.
Bugün dünyanın en çok tercih edilen ve ençok bilinen dolgu markaları 18 ay üzerinde kalıcılığı olan bir dolgu üretmemektedir. Bu tamamen hasta güvenliği ile ilgili bir durumdur.
Kimlere burun dolgusu yapılmaz?
Burun dolgusu ile ilgili beklentileri gerçekçi olmayanlara burun dolgusu yapılmaz.
Burun dolgusu estetik burun ameliyatı öncesi deneme amaçlı
yapılabilirmi?
Evet yapılabilir. Özellikle burun estetiği konusunda net karar verememiş olan bireylerde, öncelikle yapılacak kısa süreli bir burun dolgusu ile kişinin olası burun estetiği sonucunu denemesi sağlanmış olur. Bu uygulama ile kişinin olumlu veya olumsuz vereceği kararın netleşmesine yardımcı olunur.
Burun dolgusu ile birlikte sıklıkla yapılan dolgu uygulaması varmıdır?
Özellikle çene ucu dolgusu, dudak dolgusu ve yanak dolgusu uygulamaları burun dolgusuyla birlikte sıkça yaptığımız uygulamalar arasındadır. Bu yüz dolgusu uygulamalarının birlikte kullanımı ile estetik açıdan orantılı yüz görünümü sağlanmış olur.
Gülerken, konuşurken burun ucunun aşağı çekilmesi durdurulabilir mi?
Özellikle mimiklere bağlı olarak (konuşma, gülme sırasında) burun ucunun aşağıya doğru çekildiği olgularda, burun ucunu çeken kasın bloke edilmesi mümkündür. Böylece yapılan değerlendirmenin sonucuna göre, burun dolgusuyla birlikte çekilmeyi sağlayan kası geçici olarak bloke edici işlemlerde yapılabilmektedir.