Meyve Asitleri ile Gelen Güzellik: Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling, birtakım solüsyonlar yardımıyla yüz derisinin hasarlı üst katmanlarının soydurulması ve sonuçta daha kaliteli bir cilt yapısı elde edilmesi işlemidir. Yöntem yapısı itibariyle, istenmeyen izlerin giderilmesi, düzgün bir cilt elde edilmesi, sivilce izlerinin giderilmesi, kırışıklıkların tedavisi ve istenmeyen lekelerin ortadan kaldırılmasında tek başına veya başka yöntemlerle birlikte kullanılmaktadır. Peeling işlemi genellikle estetik amaçlı olarak güzelleşmek, kendine olan güveni artırmak için kullanılsa da, güneş ışınlarının etkisine bağlı olarak gelişen cilt kanserlerinin öncü lezyonlarının tedavisi içinde kullanılması mümkündür. Tüm dünyada peeling işlemi için kullanılan 3 temel kimyasal ajan vardır, bunlar alfa hidroksi asit (AHA) ve türevleri, trikloroasetik asit (TCA) ve phenol dür.
Alfa hidroksi asit (AHA)
Glikolik asit ve laktik asit gibi türevleri olan bu grup, genelde hafif peeling yapıcı ajanlardan oluşmaktadır. İnce kırışıklıklar, lekelerin giderilmesinde ve akne skarlarının hafifletilmesinde faydalı olurlar. Uygulama sonrası cildin parlak ve canlı bir görünüme kavuşması beklenir. İyileşme süresi gerektirmemesi avantajdır, ancak istenen etkinin sağlanabilmesi için haftalık veya daha uzun aralıklarla uygulamanın tekrarlanması kaçınılmazdır. AHA türevleri günlük kullanıma uygun olarak krem, yıkama solüsyonları gibi bazı kozmetik ajanlar içerisinde piyasada bulunabilmektedir.
Trikloroasetik asit (TCA)
İstenen peeling derinliğine ve dolayısıyla elde edilmek istenen etkiye göre farklı konsantrasyonlarda kullanılabilen bir ajandır. Genellikle orta ve derin peeling için kullanılır. Yüzeyel cilt düzensizlikleri, pigment problemleri, akne skarları için en sık kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Toparlanma ve iyileşme süreci fenol peeling den daha kısadır. Kullanılan konsantrasyona göre birden fazla uygulama gerekebilir. Uygulama ofis şartlarında yapılır ve 10-15 dk. sürer.
Fenol peeling
Kuvvetli bir kimyasal solüsyondur, farklı ajanlarla birlikte bir formülasyon şeklinde kullanılır ve derin peeling yapar. Cilt kırışıklıkları ve akne skarlarının tedavisinde çok dramatik değişikliklere sebep olur. Fenol peeling derinin derin katmanlarına etki etmesi nedeniyle, istenmeyen pigmentasyonlara sebep olabilir, bu nedenle uygulama yapılacak kişinin cilt özellikleri çok iyi değerlendirilmeli ve mutlaka hazırlık dönemi geçirilmelidir. Toparlanma ve iyileşme süreci diğerlerine göre daha uzun sürmektedir. Uygulamanın mutlaka hastane koşullarında ve kardiak monitorizasyon ile yapılması gerekir. Uygulama süresi 1–1,5 saati bulabilir.
Kimyasal peeling uygulamasında anestezi gerekirmi?
Kimyasal peeling uygulamalarında anesteziye ihtiyaç yoktur.
Uygulama öncesi hazırlık gerekirmi
Özellikle TCA peeling uygulamasında, etkinliği artırmak için, derinin üst tabakalarını soydurucu bir takım kremler kullanılabilir. Yine peeling uygulaması sonrası gelişebilecek lekelenmelere engel olmak için tedbir amacıyla kullanılabilecek pomadlar mevcuttur. Doktorunuzla yapılacak görüşmede cilt karakteristiklerinize ve uygulamadan elde edilmesi istenen sonuca göre, peeling öncesi hazırlık konusunda size bilgi verilecektir.
Peeling yüz germeye alternatif bir yöntem midir ve cildin yaşlanmasını durdururmu?
Peeling cerrahi yöntemlere alternatif değildir, ancak birlikte kullanıldığında cerrahi yöntemlerden elde edilecek sonuçların etkinliğini artırır. Kimyasal peeling cildin yaşlanmasını elbette durduramaz ancak cildin üst tabakalarını yenileyerek daha gergin, parlak ve canlı görünümünü sağlar.
Peeling sonrası dönemde nelere dikkat etmem gerekir?
Tüm peeling uygulamalarından sonra güneş ışınlarından kaçınmak ve mutlaka güneş koruyucu krem kullanılması gerekir. Özellikle hassas ciltlerde ve TCA peeling uygulamalarında, istenmeyen lekelenmelerden kaçınmak için güneş koruyucu krem kullanımı şarttır. Bunun dışında makyaj malzemelerinin seçiminde çok seçici davranılmalı ve alerjik ürünlerden kaçınılmalıdır. Yine bu dönemde iyi bir nemlendirici ile cilt bakımının yapılması gerekmektedir.
İyileşme süreci nasıldır ve ne kadar sürer?
AHA türevleri ile yapılan uygulamalarda toparlanma sürecine ihtiyaç olmadığı için sosyal yaşantınıza devam edebilirsiniz ve işinize devam etmenizde bir engel yoktur. Uygulanan konsantrasyona göre değişmekle birlikte TCA ve fenol peeling uygulamalarında ise 5-7 gün arası bir toparlanma süreci gerekir ve genelde 10 gün içerisinde süreç tamamlanır. Bu dönemin sonunda kabuk benzeri şekilde cildin üst katmanları dökülerek, altta pembemsi ve gergin bir cilt görünüm belirir. Yine bu süreç içerisinde ilk 2-3günde yüzde oluşacak şişlikler tamamen iner ve normale döner. Bu pembemsi cilt renginin normale dönmesi bazen bir ay sürebilir, bu süreç yapılan uygulamanın derinliğine ve cilt tipine bağlı olarak değişmektedir.
Kimyasal peeling kimler tarafından yapılmalıdır?
Kimyasal peeling uygulamaları (özelliklede TCA ve fenol peeling) kesinlikle deneyimli bir Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı veya Dermatolog tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde işin uzmanı olmayan kimseler tarafından yapılan uygulamalarda, geri dönüşü olmayan ciddi olumsuzluklar yaşanabilir.